Många tror att man blir fet av att äta banan?
Kalium är en mineral som det finns mycket av i bananer. Bananen blir ofta en viktig kaliumkälla, med tanke på att många människor äter för lite av detta mineral. Ett alldeles för lågt intag av kalium kan leda till högt blodtryck. Om man äter några bananer om dagen så förebygger man stroke, kärlkramp och hjärtinfrarkt.
TIPS: För dig som inte är så värst förtjust i banan, kan iallafall försöka få i sig denna nyttiga frukt genom att efter en hård träning blanda ihop en dryck av banan, mjölk och oboy? Testa...
Skrivet av: Kristina (Kiki)
Källa: Boken, Paulúns shoppingguide Författare: Fredrik Paulún
Vår intervju med Kiropraktorn Martin Wiknander
Martin Wiknander 29 år är legitimerad Kiropraktor på Sportlife i Almedal. Under min, Kristina och Hannahs praktik fick vi chansen till att få varsin behandling av Martin. Den som inte blev behandlad fick stå bredvid och hjälpa Martin, vi fick se och till och med testa på hur en kiropraktor arbetar. Det var väldigt intressant skall ni veta! Under vår första vecka intervjuade vi Martin och vill nu att ni skall få ta del av denna intervju:
1. Vad gör man som kiropraktor?
Kollar patienternas ryggar, men också knä och fötter. Han undersöker alltid en patient nerifrån och upp. Om han till exempel hittar ett fel på fötterna kan anledningen vara att man har något fel i höften.
2. Vad är den vanligaste åldern på dina patienter?
Den vanligaste är 30-40 år och den yngsta jag har haft var 12 år.
3. Vad är de vanligaste besvären dina patienter har?
Ryggskott, nackspärr, bröst/ryggproblem. Ofta besvär från datorer!
4. Hur kommer det sig att du blev kiropraktor?
Jag var själv hos en kiropraktor när jag var 15 år och blev fascinerad över hur mycket han kunde. En annan gång var min familj på middag med en annan familj där en av dom var kiropraktor. Han sa att min rygg var som en öppen bok och han gav mig tips på hur jag kan må bättre och så vidare. Jag tyckte det var fräckt att han kunde så mycket. Jag blev helt enkelt intresserad och ville kunna det som han kunde. Han inspirerade mig till att bli kiropraktor!
5. Vad är det roligaste med ditt jobb?
När man lyckas lösa ett fall och man möter patienter som är allt från bonde till VD och det är kul att träffa så olika människotyper. Vissa patienter som kommer fler än en gång blir man nästan polare med och det är jätte roligt!
6 Vad är hälsa för dig?
Träna regelbundet ungefär 2-3 gånger i veckan. Viktigt att äta rätt och att undvika socker. Det är hälsa för mig.
7 När du ser på samhället, vad tror du att den största hälsofaran är?
Rökning, fetma och datorisering.
8 Vad tror du om hälsa i framtiden, kommer folk att vara mer hälsosamma eller kommer dom istället att välja soffan och chipsen?
Soffan och chipsen...
9 Hur ser matvanorna ut? Vad är det som påverkar om man har en god/mindre god kosthållning?
Arvet är den största påverkan på kosthållning. Sedan är det självklart snabbmaten!
10Hur tänker du utifrån näringslära? Hur tänker du om kosten vid träning, före efter?
Man skall äta rejält en och en halvtimme innan träning och sedan något direkt efter träning. Till exempel flingor, yoghurt, mackor m.m. Sedan är det alltid bra att få i sig riktig mat cirka en till två timmar efter träningens slut.
11Vad är hälsosam kost för dig? Håller du dig själv till den kosten och tycker du att det är svårt med tanke på all snabbmat, och att vi har mat tillgängligt dygnet runt?
Jag har inga problem med det eftersom jag inte är så förtjust i snabbmat.
12. Vad fick dig att börja träna?
Jag och mina kompisar spelade mycket innebandy när vi var små för att det var kul, sedan fastnade jag för det.
13, Varför tränar du?
Hålla mig i form, orka mer och ha en bra koncentrationsförmåga.
Skrivet av: Kristina (Kiki)
Vår intervju med personliga tränaren och sjukgymnasten Robert
Hannah och Kicki har som ni vet praktik på Sportlife och vi har lärt oss en hel del tack vare vår sjukgymnast Robert och vi vill nu att ni skall få ta del utav vår hälsointervju.
Legitimerad sjukgymnast och certifierad personlig tränare, Robert Klein Brax.
1. Vad är hälsa för dig?
Att vara frisk, nöjd med sig själv och sitt liv.
2. När du ser på samhället, vad tror du att den största hälsofaran är?
Stress är enligt mig den största hälsofaran. Folk tar sig inte tid att göra saker i lugnt tempo. Allting skall göras så fort som möjligt och folk tar det sällan lugnt.
3. Hur ser matvanorna ut? Vad är det som påverkar om man har en god/mindre god kosthållning?
Mat som man själv lagar spelar stor roll och hur ofta man äter. Att äta frukost är jätte viktigt och vad man äter. Man skall hellre äta tillräckligt ofta och lite än att äta mer sällan och för mycket.
4. Vad fick dig att börja träna?
Jag har tränat fotboll till jag blev 14 år. Jag började styrketräna för att bli bättre i fotboll och föll för denna slags träning.
5. Varför tränar du?
Jag gillar att vara stark och vara i form. Sedan tycker jag att det är roligt!
6. Hur tänker man om kosten vid träning?
Svar: Man skall ladda upp med energi i kroppen, man skall inte vara jätte hungrig och heller inte mätt. Efter träning skall man äta mycket protein och kolhydrater. Har du tränat hårt lägg på extra på tallriken.
7. Hur arbetar man med friskvård på sportlife? Finns det speciell personal som har detta i uppdrag?
Ja alltså eftersom Sportlife är ett gym är det absolut något inom friskvård. Folk tränar för att må bra, stärka kroppen och förebygga skador. Sedan kan nästan all personal här om näringslära och mycket om just träning, så kostråd kan man även få från oss här. Jag som är sjukgymnast jobbar mycket med friskvård. Jag har ibland patienter som jag lär ut stresshantering för. Jag hjälper inte bara människor med det fysiska utan jobbar med allt som en helhet.
8. Hur kan man på bästa sätt förbereda sig mentalt inför träning?
Har man någon gång haft kul när man tränat skall man försöka återuppleva den känslan. Har man aldrig tidigare tränat skall man testa på så olika träningsformer för att hitta det som passar än bäst själv.
9. Hur ofta kan man träna utan att det skall bli överbelastning på kroppen?
Egentligen två gånger om dagen, men inte samma slags träning/pass. Ena dagen kan träna kondition och nästa dag styrka.
10. Hur håller du dig i form?
Styrketränar 5-6 gånger i veckan.
11. Rehabilitering är oftast en lång process, är det svårt att få patienterna att bli positiva till rehabiliteringen eller har dom redan viljan från början?
De är oftast väldigt motiverade, beredda att betala för det dom behöver.
12. Hur kan man undvika skador i framtiden?
Man skall styrketräna för att få en stark kropp, träna rörlighet och kondition för att vara i form.
13. Vad är det bästa med ditt jobb?
Alla människor man träffar. Det är det bästa, men också det sämsta eftersom man inte alltid är så social, pigg och glad. Det är också roligt att påverka människor och det är roligt när de lyckas nå sina mål eller bli bra av en behandling.
14. Gör du olika behandlingar?
Träningsbehandlingar, specifik träning, stärka vissa delar av kroppen, manipulation, knäcker i folk, akupunktur, elektriska behandlingar såsom tens. Avslappningsträning, värme/kyla exempelvis om du har ont i nacken kan man aktivera med kyla för smärtlindring.
15. Varför valde du att utbilda dig till sjukgymnast?
Jag har ett väldigt stort intresse av träning och utav kroppen därför passar detta arbete mig perfekt.
16. Har ditt jobb fått dig att bli mer hälsosam?
Ja, jag tränar bättre och tänker mycket mer på vad jag äter.
Skrivet av: Hannah och Kiki
En fredag med gott samvete!
Igår jobbade Jonte och jag gjorde inte så värst mycket hehe. På kvällen åkte vi till Sanna i Landvetter, hyrde film (Dumpad, rekommenderas starkt) och åt detta (bild nedan) Kiwi, clementin, passionsfrukt, gurka, morot, nätmelon och honungsmelon. Frukterna doppade vi i choklad, morötterna och gurkan doppade vi i dipp. Fy, vilken mysig fredag!
Är det här något ni skulle kunna äta istället för chips, marabou m.m. ? Vi smälte mörk choklad och frukterna och grönsakerna som innehåller antioxidanter :)
Skrivet av: Hannah och Susanna
När skall man avstå från träning vid förkylning?
Igår vaknade jag upp med lite halsont, men begav mig till gymmet tillsammans med min syster i alla fall. Tränade kondition(uppvärmning) i 20 minuter, styrka i 40 min och stretchning i 15 minuter. Det är så vanligt med frågan under höst och vinter; När skall man avstå från träning vid förkylning?
Läkarna brukar oftast svara "Det känner du efter själv", men nej, vissa gör faktiskt inte det. Jag har dansat i tio år och inte missat en enda träning. När jag var sjuk dansade jag i alla fall och min tränare sa aldrig att jag skulle gå hem eller sätta mig. Det var däremot en höst som jag hade feber och var rejält snuvvig och dansade fullt ut i alla fall. Då kom min tränare och satte handen mot min panna och började skälla på mig. Jag fick gå hem helt enkelt.. Jag var väl lite sur, men så här är det när du har feber. Ditt immunförsvar jobbar för fullt för att bli av med det virus du fått i din kropp och ditt hjärta pumpar dubbelt så mycker för att bekämpa det. Tränar du då klarar inte hjärtat av ytterliggare ansträngningar och du kan få hjärtmuskelinflammation.. det låter lika farligt som det är!
Har du lite ont i halsen, men ändå känner dig frisk kan du gå och träna. Träna inte som du brukar göra. Dra ner på konditions träning till hälften och kanske med mindre styrka, dra ner på vikterna när du tränar. Oavsett om du inte tränar maximalt är det jätte bra att träna med mindre vikter! Träna lugnare och lättare när du känner dig lite sämre än vanligt, hellre att du tränar mindre ett tag än att göra så mycket att du blir hemmaliggande några veckor. Har du hosta tycker jag att du skall stanna hemma helt och håller. Kanske göra enkla hemmaövningar som situps m.m. Det känner du själv! Feber skall du ligga hemma som sagt och vid andra som halsfluss m.m. så tror jag inte ens träning kommer upp i tanke på dig haha.
Men var inte rädd om du är lite snuvvig, du kan träna, men inte maximalt, tänk på det!
Läkaren svarar: I början av en förkylning är det viktigt att helt avstå från idrott och ökad fysisk aktivitet. Kroppen har fullt upp med infektionen. En löprunda, spinning pass eller fotbollsmatch riskerar inte bara att förvärrar infektionen utan är dessutom direkt farlig. Det gäller även om man är feberfri. Det centrala nervsystemet och hjärtat är extra belastat och därför mer känsligt för virus och bakterier under ökad fysisk aktivitet. Källa: http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.doktorn.com/mag/doktorn.com/
Han svarar annorlunda, men det är för att vi alla tolkar förkylningar annorlunda. Ofta när man känner att man är förkyld är det inte bara snuvva eller hur? Man känner det i huvudet, huvudvärk, trötthet m.m.
Skrivet av: Hannah
Har du också "Putmage" ?
Våren 2008 ställde jag en enkel fråga till Linda Fodor angående putmagar för som ni vet tränar jag minst en gång om dagen och är enligt BMI underviktig så fel mat äter jag inte heller och ändå ser jag gravid ut. Magen är platt i sidorna men just där sexpacket skall vara sticker det istället ut ja en mage haha. Det är heller inte mjukt haha, utan det är muskler. Har ni också så? Jag hittade hennes svar i min gamla blogg, så nu åker den upp igen för er som frågat om hur man blir av med putmagar:
Linda Fodor-Egelstig är en del av det svenska Bodyfitness landslaget, jobbar som personlig tränare, hälsokock, Diplomerad Coach och extra som fitnettmodell
Linda Fodor-Egelstig:
Såg att du ställt en fråga på min blogg, vanligtvis brukar jag svara i min blogg men nu när jag är här och kikar kan jag lika gärna svara här :O)
Anledning till plutmage kan variera. Men jag gissar att du upplever dig smal på övriga kroppen men inte just på magen, att fettet sätter sig där. Problemet är då att det är just där dina fettceller sitter dvs en större mängd och för att kroppen ska börja ta därifrån måste du öka på din fettförbränningsträning radikalt samt ändra kosten än mer även om du tycker att du kör på bra idag samt äter bra.
Uppenbarligen behövs det mer än så. Detta för att ditt genetiska arv lagrar de mesta fettet just på magen. Då stöter vi på ytterligare ett liiitet problem, då det inte går att punktförbränna dvs du kan inte bestämma vart kroppen ska ta fettet från kommer du i takt med att fettet försvinner från magen även tappa fett på ställen du kanske inte vill. Och då syftar jag på ex överkroppen om det är så att du till genetiken har mycket mindre underhuds fett där.
Brösten kommer att bli mindre de med om de innehåller mycket fettceller istället för mer körtlar.Hänger du med i mitt resonemang? Att du upplever att magen putar mer vi situps är för att musklerna växer lite och om fettet inte förvsunnit från magen putar den lite mer.
Kan även finnas ytterligare en förklaring till din putande mage om det är så att du inte har så mycket underhudsfett där och det är hur dina innre organ är placerande, en del kvinnor har en livmoder som ligger långt framvilket innebär att de aldrig kan få en platt mage, har ma sedan mer fett på magen upplevs den som ännu mer putande.
Men som sagt är det fett du vill bli av med måste du köra mer förbränningsträning och troligtvis dra ner lite på den mängd du äter :O)
( Linda Fodor-Egelstig är en del av det svenska Bodyfitness landslaget, jobbar som personlig tränare, hälsokock, Diplomerad Coach och extra som fitnettmodell )
Jag hoppas ni lärde er lika mycket som jag. Tack för ditt långa svar Linda, är otroligt tacksam!
Skrivet av: Hannah
Läs och lär, vilket pass passar dig?
Vecka 1.
Måndag: Intervall med kondition som uppvärmning. Rask promenad på löpband 10 min, jogga 10 min där du växlar ökar fart i två minuter, sedan minskar du och ökar. Du pendlar alltså med farten. Sedan promenerar du i 5 minuter till i snabb takt med uppförsbacke som man kan justera på löpband. Sedan styrketräning av överkropp och underkropp. Vi går inte in på hur vi gör, för det är så individuellt över hur man själv vill och behöver träna. Följ maskinerna och se vad du tränar för muskler helt enkelt. Nedvarvning med promenad 10 min och sedan stretshing i 10 minuter.
Tisdag: Bodypump. Detta pass är det intensiv träning på skulderblad, tricept, biseps, bröstmuskler, lår- och rumpmuskler. Du gör passet med skivstång och vikter. För dig som sitter mycket framför datorn, det är viktigt att vara stark över rygg och axlar! Glöm inte att stretsha efteråt!!
Onsdag: Spinning 30 min och sedan Core 30 minuter. Core tränar du rumpa, mage, rygg i stort sett. Ett intensivt men kort pass.
Torsdag: Poweyoga. Det var skönt att vakna upp till detta pass kl 7 på morgonen, men dock inget pass vi gör mer än en gång i månaden. Detta pass passar för dig som gillar att träna i lugn takt men som ändå ger resultat.
Fredag: Egen träning på gym med kondition och styrketräning som måndagen.
V.2 Måndag: Samma som fredagen och måndagen från V.1. Styrketräning + kondition.
Tisdag: Personlig träning med en från Sportlife. Vi tränade överkropp intensivt med vikter, stänger och bänkpress. Tränade korsrygg, sneda bröstmuskler, tricept, biseps, skulderblad, mage och även kondition i 20 minuter med intervallsträning.
Onsdag: Spinning 30 minuter och Core 30 minuter.
Torsdag: Provib träning med en sjukgymnast samt konditions träning. Provib träning är en mycket effektiv och skonsam träningsmetod som bygger på kroppens sträckreflexer.
Fredag: Afropower dance och det är följande: Ett danspass som är kraftfullt, roligt och rytmiskt med enkla stegkombinationer. Låt energin strömma genom kroppen till afrikanska toner!
Lördag: Bodywork: Ett pass där du varvar aerobic med styrka. Enkla och effektiva konditionsintervaller varvas med styrkeblock för hela kroppen. Utmana och tona din kropp!
Söndag: Bodybalance - En perfekt blandning av yoga, Thai Chi och Pilates där du tränar styrka, balans och rörlighet.
Måndag: Bodycombat - Ett fartfyllt konditionspass med olika rörelser inspirerade av kampsport så som Karate, boxning, Taekwando, Muay thai och Thai chi. Drivande musik får dig att släppa loss och bränna kalorier.
Hur blir jag av med min stress?
Jag är råstressad, hjälp mig Hannah!
Niη∂ säger:
Men Hannah! du är ju typ lite hälsoexpert va? Asså nu det senaste har det gått utför med mig o stress alltså.. när jag kommer hem från skolan så typ trycker jag i mig hur mkt mat o godis som helst, även om jag får världens migrän av det, bara för all ångest av all stress..! jag dör, skit skitjobbig, sen blir jag bara helt trött och slö, usch.
Hannah:
Mitt tips just nu är faktiskt att du ibland SKA skjuta upp läxor, jag vet att man inte ska det men är det för träningsskull någon gång är det jätte bra. Typ när jag ska till gymmet är jag göra stressad, liksom hur ska jag hinna dit och sen tillbaka? Men när man väl är där så tar man det lugnt, sätter igång endorfinet i kroppen, vilket lugnar och dödar stresshormoner.
Niη∂ säger:
tror jag behöver röra på mig lite mer.. så man slipper så mkt stresshormoner då
Hannah säger:
Du lär somna mycket mycket lättare efter ett träningspass då du tagit ur din energi på ett bra sätt. Dagen efter kan du planera din pluggning. typ ta fram te och någon frukt eller vad du nu vill ha, sitta rätt och låta ingen störa dig. Ta med dig typ nötter till skolan om du är sugen när du kommer hem för det beror på att du inte har socker i blodet.
Niη∂ säger:
åh det ska jag göra..!
Hannah säger:
Sedan är det så att alla frukter/grönt som har antioxidanter i sig, de dödar de fria radikalerna (stresshormon) och det är samma sak med träning. träning gör att din kropp producerar själv antioxidanter ,men ett plus är även att ta in det via mat då som jordgubbar, passionsfrukt, morötter, röd paprika, apelsin m.m. Ju mer färg desto bättre!
Niη∂ säger:
men frukt är det inte massa socker? har ju märkt att jag får migrän av sockrigt, även om det är frukt..?
Hannah säger:
Neej fruktsocker skall ju kroppen ha, när jag pratar om socker så pratar jag om glukos, det är i bröd med, alltså fruktsocker är inte i bröd men just ett speciellt socker är. Sackarider! Du vet diabetiker blir ju as sjuka om de inte har glukos i kroppen, deras symptom är precis som vi utan diabetes.. vi blir trötta, okoncentrerade, sugna på söta saker, hängiga och det är brist på glukos(socker) i kroppen
Nina säger:
jaha okej men kan du nåt om duvet "LCHF" ?
hehe aa du vet när man typ inte äter kolhydrater alls utan mest fett..? för att inte kroppen ska producera insulin, så att det inte blir nån fettinlagring typ. Har läst att det ska hjälpa mot migrän o sånt..
Hannah:
Ja just det. det är många som tror att vi idag klarar oss som vi gjorde förr då vi bara åt kött typ, men vi lever ju inte på samma sätt som vi gjorde då idag. Fett måste kroppen, framförallt kvinnor ha för att inte kroppen skall gå på svält. bra fett är livsnödvändigt för alla celler, de är gjorda av fett och protein, och din hud och leder måste ha fett, ögat m.m. så fett ska du få in från smör, ost, mjölk m.m. men jag tror inte riktigt på det GI metoden för du vet de som tränar måste ha kolhydrater för att orka dagen. Typ när jag gick på gi och åt mest kött och fett på morgonen var jag as seg medan om jag åt gröt till frukost stod jag mig pigg till kl 11, så kroppen måste ha glukos i kroppen.
Niη∂ säger:
nää jag har ju testat det lite för huvudvärkens skull... men när jag åt som minst kolhydrater tappade jag verkligen all ork för att träna, innan hade jag alltid värsta energin...
Niη∂ säger:
åh okej tack ska kolla in :)
Som ni antagligen märkt var denna frågan på msn, men det går lika bra att ställa din fråga i vår blogg, så svarar vi så fort som möjligt!
Skrivet av: Hannah