En av mina frukost vanor kan se ut

Min frukost vanor ser väldigt olika ut beroende på vad jag skall göra under dagen. Skall jag träna stoppar jag ofta i mig en stadig frukost eftersom jag kommer bli av med en del energi under träningen. Men även att jag skall kunna hålla mig fram till lunch utan att känna suget av mat.
Skall jag inte träna så äter jag inte en lika stor portion men ändå äter jag en stadig frukost för att klara av dagen fram till lunchen.

Jag kan lova er att ni kommer få hänga med mig och min frukost vanor och kanske till och med min mat vanor. Så kommer ni snart märka skillnaden på min frukost/mat vanor beroende på vad jag skall utföra under dagens lopp.

Så här kan en av min frukost vanor se ut när jag skall träna under dagen.
Jag startar upp med passonsfrukt/jordgubbs yoggi till yoggin har jag en smörgås och på den ligger det keso, lite organokrydda och paprika. Till detta äter jag två olika frukter kiwi och klementin och till dricker jag en kopp ört te (pepparmynta som är friskt och balanserat).


I början Smakar bra

Slut på det goda
Mår magen bra så mår jag bra.

Dagens rätt 081022

Bjud hem några vänner i höstvädret och njut
av en varm rykande grönsaksomelett.

Grönsaksomelett

Ingredienser (4 portioner)
1 röd paprika
0.5 st squash
12 blad basilika
8 ägg 0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
12 skivor parmesan
olivolja till stekning

1.
  Rensa sqash och paprikan.
Skär dem i strimlor/skivor.
Sätt ungenen på 150 grader
2. Vispa ägg lätt. Salta och peppra.
3. Hetta upp oljan i en panna på melangög värme och
fräs paprikan och sqash lätt. Häll i hälften av äggblandningen. Sänk värmen
och låt steka i 2 minuter. Häll på resten av äggblandningen och låt steka i yterligare 2 minuter.
4. Lägg parmesanskivorna jämte fördelat över ytan på omeletten.
Strö över basilika. Sätt stekpannan med omeletten högt uppe i ugnen och laga i cirka 8 minuter, tills
osten har smält. Servera frittatan ljummen.

                                                                                                                                                 Reseptet kommer från metro 081021

Vill du orka träna?

  

Vill du börja träna och komma i form, men är alldeles för lat för att motivera dig själv till att komma igång? När du väl har släpat dig till gymmet eller någon ny aktivitet är det oftast det värsta du har gjort. Känner du igen dig?

  

Det är viktigt att hitta motivationen, glöden och något som passar en själv, viljan spelar också en viktig roll inför en ny aktivitet. Oftast är det jobbigt att ta det där första steget, att få på sig skorna och träningskläderna.


Det klassiska med oss människor är att vi har så många argument till undanflykter när det gäller att börja träna. Det kan vara allt ifrån att "tiden inte räcker till", fel veckodag eller att nästa månad är mer passande till träning. Oftast är det så att vi människor vill sätta igång med träning i början av veckan eller månaden.


Detta kan man jämföra med andra bra som dåliga vanor exempel: Godis och cigaretter med mera. Det går helt enkelt inte att sluta i mitten av månaden, då kan man likaväl fortsätta äta godis eller röka klart, och ändra på de dåliga vanorna nästa månad.


När det handlar om att starta upp ny träning är det viktigt att inte pressa sig för hårt i början. En mjukstart är alltid säkrast, annars blir det en alldeles för stor påfrestning och förändring som leder till något negativt och det blir bara pannkaka av allt. Känner du igen dig?


Vi skall inte byta ut de gamla vanorna för snabbt, vi bör bara byta ut en del samt hitta ett nytt beteende och väcka nya intressen, och detta sker självklart inte över en natt. Här skall vi inte rivstarta, en mjukstart som utvecklar sig i snabbare takt efter hand är något man skall sträva efter.


Forskarna har kommit fram till att det tar minst sex veckor att förändra en gammal vana så att den nya vanan sitter i ryggmärgen. Under de sex veckorna som vi kallar för prövotid är vi extra känsliga för störningar. Skulle något inträffa som rubbar den nya vanan är det ännu svårare att komma tillbaka och sätta igång igen.


Det är viktigt att träningen tar plats i kalendern, precis som man skriver upp alla möten, läxor, tandläkarbesök och föreläsningar skall man skriva in tid och datum till träning. Gör du inte det kommer karleden på nolltid att fyllas med andra saker - eller så lyckas du på något vis förbruka den där tiden ändå, även om du inte gör något speciellt.


En bra start kan vara att hitta 30-45 minuter tre gånger i veckan för att träna, annars två gånger i veckan och öka så småningom. Hitta en bra tid på dygnet som passar just dig, är du morgonpigg? Då kanske det bästa för dig är att komma igång innan jobbet eller skolan? Någon kanske trivs bättre med att träna efter jobbet eller skolan? Kanske vill du träna bort all stress och irritation under kvällen? Så att du får en lugn natt och en god sömn.


Vi tjejer klagar på vår svullna mage

Jag satt på jobbet och strö läste lite snabbt i aftonblandet på nätet, som jag alltid brukar ta mig tid till när jag gör mitt nattskift. Plötsligt läste jag att för mycket fibrer kunde ge oss svullen mage.

Vi tjejer är ju så bra på att klaga över att vi får så svullen mage lite då och då. Men ofta hör man det i samband när vi tjejer har mensen att vi känner oss uppp blåsta som en ballong. Det går bara inte och missa. Är det något vi tjejer klagar mest på så är det våra tjocka, svullna och upp blåsta magar, som får oss att låta som aldra mest.
Men STOPP nu. Nu behöver det inte vara våran mens som spökar för oss med upp svullda magar. En läkare har studerat om upp svullna magar och har kommit fram till att vi tjejer men även killar som försöker äta hyfsat sunt med mycket fiberrik födda, kan få problem med upp svullen mage.
Det har med att vi har "övergödar" oss med fiberrik kost.
Dettar har gjort att många känner sig uppsvälld mage som lider av fiberfylla.

Vi är inte som kor och hästar som är uppbyggda av att klara av mycket fibrer. Vår mag - och tarmkanal är inte till för bara fibrer.

Som ni säkert redan vet om fibrer, men jag tar det ännu en gång så ingen missförstår mig. Så gör fiberrik mat att blodsockret stiger långsamt. Den störe mättnadkänslan minskar även risken för småätande av tar lite. Därför rekomenderades oftast fiberrik kost för dem som vill leva hälsosamt. Och vem vill inte det? Det vill i alla fall JAG.

Fiberboomens baksida
Att byta ut den vanliga pastan har blivigt en mat - trend. Men även en sådan fiberboom har en baksida: det är lätt att vi går till överdrift och överdoserar med fibrer, framförallt för dem som har känsliga tarmar.
- Det blir lätt  för dem att få besvär med orolig mage och då skall de försöka att äta mer fibrer för att lugna den. Men i stället gör det motsatsen.
Jag själv skulle rekomendera att man håller upp med fibrer kost och kan man inte det bara för att du känner man sig onyttig. Men då säger jag så här sluta inte helt med fiber kost men minska i stället.

Lite tips till att göra magen lugn
-
Flingor (ris - och majsbaserade
- Frukt ( inte för mycket) helst skalad
- Grönsaker ( tomat, gurka, bladgrönsaker som spenat och sallad)
- Rotfrukter (inte för mycket)
- Ris och pasta (ej fullkorn)

Mat som kan göra magen svullen
- Fullkornsbröd
- Mûsli
- Kål (vitkål, broccoli, rödkål)
- Baljväxter (ärtor, böner)
- Frukt (katrinplommon, plommon, vindruvor
- Sötningsmedel som oftast finns i läsk, tuggummi och godis


För att klara av en jobbig skolvecka

Nu var det måndag igen och min almenacka är fullklottrad av inlämningar, prov och läxor. Känner ni igen er?

Jag har ingen lust eller ork till någonting just nu känner jag, så nu måste jag ta till små knep för att hålla mig pigg. 
En god och nyttig frukost är A och O, därför åt jag två fullkornsmackor med becel smör, ost, avokado, leverpastej, tomat och gurka. Till det drack jag en hemmagjord apelsinjuice och grönt te med en skvätt mjölk i.
Det är även viktigt att träna då och då för att slå tillbaka mot stressen, och det kommer hela gruppen att berätta mer om i ett annat inlägg. Eftersom vi slutade så tidigt idag åkte jag till gymmet och nu känner jag mig pigg och glad för att orka plugga.

V. 42 kommer vår hälsoklass att ha en tema-kost vecka där vi kommer att få lära oss en massa om olika maträtter och mer. Håll utkik för vi antecknar allt och skriver ner det i vår blogg. Ha en fortsatt hälsosam dag, kram / Hannah!


Dagens lunch onsdagen den 09/10-08

En läcker luch som är lätt att laga till på 25min.

Syrlig bulgursallad

Ingredienser (4 port)
3 dl bulgurgryn
6 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 tärning
5 tomater
1 syrligt äpple
 1 röd papprika
1 mango
1 citron
Persilja och svartpeppar

1. Koka bulgur i vatten + fond på svag varme, tills vattnet kokat in (ca 10 min.)
Tag av kastrullen och låt bulguren svalna.

2: Gröp ut tomaterna och släng kärnorna. Hacka tomater, äpple, papprika och mango i små tärningar.
Lägg i en skål.

3. Pressa över citronjuice. Klipp persilja över. Vrid några varv med pepparkvarnen. Blanda. Blanda bulgur med sallad.

Reseptet är taget ur Metro (Ons 081009)

                                                                                                                                                                             Susanna Boman OP3D

RSS 2.0