Vill du orka träna?

  

Vill du börja träna och komma i form, men är alldeles för lat för att motivera dig själv till att komma igång? När du väl har släpat dig till gymmet eller någon ny aktivitet är det oftast det värsta du har gjort. Känner du igen dig?

  

Det är viktigt att hitta motivationen, glöden och något som passar en själv, viljan spelar också en viktig roll inför en ny aktivitet. Oftast är det jobbigt att ta det där första steget, att få på sig skorna och träningskläderna.


Det klassiska med oss människor är att vi har så många argument till undanflykter när det gäller att börja träna. Det kan vara allt ifrån att "tiden inte räcker till", fel veckodag eller att nästa månad är mer passande till träning. Oftast är det så att vi människor vill sätta igång med träning i början av veckan eller månaden.


Detta kan man jämföra med andra bra som dåliga vanor exempel: Godis och cigaretter med mera. Det går helt enkelt inte att sluta i mitten av månaden, då kan man likaväl fortsätta äta godis eller röka klart, och ändra på de dåliga vanorna nästa månad.


När det handlar om att starta upp ny träning är det viktigt att inte pressa sig för hårt i början. En mjukstart är alltid säkrast, annars blir det en alldeles för stor påfrestning och förändring som leder till något negativt och det blir bara pannkaka av allt. Känner du igen dig?


Vi skall inte byta ut de gamla vanorna för snabbt, vi bör bara byta ut en del samt hitta ett nytt beteende och väcka nya intressen, och detta sker självklart inte över en natt. Här skall vi inte rivstarta, en mjukstart som utvecklar sig i snabbare takt efter hand är något man skall sträva efter.


Forskarna har kommit fram till att det tar minst sex veckor att förändra en gammal vana så att den nya vanan sitter i ryggmärgen. Under de sex veckorna som vi kallar för prövotid är vi extra känsliga för störningar. Skulle något inträffa som rubbar den nya vanan är det ännu svårare att komma tillbaka och sätta igång igen.


Det är viktigt att träningen tar plats i kalendern, precis som man skriver upp alla möten, läxor, tandläkarbesök och föreläsningar skall man skriva in tid och datum till träning. Gör du inte det kommer karleden på nolltid att fyllas med andra saker - eller så lyckas du på något vis förbruka den där tiden ändå, även om du inte gör något speciellt.


En bra start kan vara att hitta 30-45 minuter tre gånger i veckan för att träna, annars två gånger i veckan och öka så småningom. Hitta en bra tid på dygnet som passar just dig, är du morgonpigg? Då kanske det bästa för dig är att komma igång innan jobbet eller skolan? Någon kanske trivs bättre med att träna efter jobbet eller skolan? Kanske vill du träna bort all stress och irritation under kvällen? Så att du får en lugn natt och en god sömn.


Kommentarer
Postat av: Marie Lindström

Av en slump råkade jag få upp eran hälsoblogg på nätet. Detta låter mycket intressant och inlägget som jag precis läste var väldigt givande för mig, som precis skall sätta igång att träna efter 1 års "soffpotatis".. Bra tips P.s skriv gärna mer om träning i olika former MVH Marie

2008-11-20 @ 22:40:00
URL: http://mjaubaby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0