Så här kommer du igång med träning efter jul

 Nu på jul går alla upp i vikt, och det är helt accepterat. Det är bara du själv som skall acceptera dig själv under dessa dagar, de är till för att njuta! Om du stoppar dig själv från att äta och njuta av en extra tryffel och en portion potatisgratäng till är du orättvis mot dig själv. Jul är en gång om året, så se till att njuta. Tänk bara på att dricka mycket vatten under dagarna.

Här är tips på hur du efter jul eller redan idag, om du vill, kommer iväg och tar bort julskinkan:

1.  Vill du gå på pass eller gymma, men ångrar dig alltid i sista sekund och kommer inte iväg? Bjud med en kompis på pass och se till att ni börjar på samma gym. Boka tid för samma pass, på så sätt kan du inte dra dig ur eftersom din vän väntar på dig. Du blir på något sätt tvingad att ta dig till gymmet och när du väl är där är du glad att du tog dig i kragen och gick dit. Efter några veckor på pass med din vän kommer denna rutin att fastna för dig

2. Börja försiktigt. Har du inte tränat på 2 månader - x år skall du aldrig ut och jogga 5 km, gymma tungt eller gå på ett snabbt pass med mycket kondition. Det blir bara att du känner dig kass som inte orkar hänga med i tempot och det får dig att lämna träningstänkandet.  Det kan räcka med att gå en rask promenad 30 min 3 gånger i veckan eller ett gympass där du joggar lugnt 10 min och tränar styrketräning enligt rekommendation.

3. Enligt rekomendation som jag skrev ovan menar jag att det är bra att få ett träningsprogram av en gyminstruktör när du börjar. De ser till att du tar de vikter som är bra för dig. Tunga, men inte allt för tunga och så får du jobba med det programmet i 2-3 månader tills det är dax att bygga på vikterna. Musklerna anpassar sig snabbare än leder och därför skall du aldrig ta ut dig för hårt för fort.

4. Be din familj eller vänner att peppa dig. För en person som inte tränat så mycket är det väldigt svårt att peppa sig själv till att träna, då kan det vara bra med hjälp av familj eller vänner. Det är ofta man går runt hemma och inte gör något eller kanske väntar på en sak som skall ske om x antal timmar? Be din familj påminna dig om att ta en promenad eller träna när de upptäcker att du är rastlös eller inte har något att göra. Ett annat tips som jag själv brukar använda mig utav vid raska promenader är att antingen ha med mig en mp3 med musik som är i snabb takt, det får mig att gå snabbare. Vill du hellre gå lugnt, men länge kan du köpa en ljudbok och lyssna på medan du går? Är ljudboken spännande lär du gå i 2 timmar!

5. Köp dvd:er med yogapass, aerobics, styrketräning av egen kroppstyngd och pilates, så kan du träna hemma i vardagsrummet eller i ditt sovrum där du inte stör andra. Vissa dagar kan vara så stressiga att du inte hinner med att ta dig till gymmet även om du verkligen vill träna. Gör då ett pilatespass hemma kl 8 innan kvällsmaten? Eller kör på ett aerobicpass innan jobbet om du skall jobba kväll? Det lär hålla dig glad och pigg hela eftermiddagen!

6. Är du en människa som tröttnar snabbt på samma sak? Variera din träning då! Hitta en kompis som känner likadant som du själv eller träna annars själv. Simma en söndagsmorgon, spela tennis på onsdagen och träna styrketräning på fredagskvällen? Gå en danskurs med din bästa vän i 4 veckor och spela badminton nästa månad? Det är grymt bra med varierad träning både för ditt sinne och din kropp. Det är inte bara bra för dig, det är skitkul!


Skriver av: Hannah Borg. Källa: Egna kunskaper och erfarenheter från Friskvårdkurs.


Att äta är viktigt

För att hålla kroppen i en bra balans

Man bör äta 5mål om dagen frukost, lunch, middag och två mellanmål för att våra kroppar skall orka med en hel dag på jobbet, dagis eller i skolan. Men har man svårt att få i sig 5 mål bör man i alla fall äta dem tre stora huvudmålen frukost, lunch och middag. Maten påverkar vår hälsa på kort och lång sikt beroende på vad vi stoppar i oss. För att må bra behöver vi skapa balans mellan hur mycket vi äter och hur mycket vi rör på oss. Det handlar också om balans mellan olika livsmedel som ger olika mycket energi och näring. Under dagen måste vi ha fått i oss alla näringsämnen men helst under varje måltid, vår kropp behöver för att vi skall kunna skapa en bra balans i vår vardag.


Har man svårt att äta på morgonen eller inte känner sig hungrig kanske det passar bättre att starta dagen med ett mellanmål som t.ex. en frukt eller smoothie. För tänk på att frukost är det viktigaste målet för att orka med jobbet, dagisset och skolan fram till lunchen.


Tips till dem som har svårt att äta frukost på morgonen:

  • Mixa ihop en fruktig smoothie
  • Frukt
  • Något att dricka tex juice, mjölk, te, vatten. Så går magen inte alldeles tom.
  • Ta med en smörgås eller frukt till jobbet eller skolan om du verkligen känner att å nej jag kan inte ät på morgonen.

  

Tips till er frukost ätare som gör att magen håller sig lugn fram till lunch:

•·         Fil & yoghurt

•·         Fil eller yoghurt med färsk frukt och flingor. Prova naturell yoghurt, jordgubbar, äpple, , banan, vindruvor, melon, papaya eller vad du nu tycker om.

•·         Smörgåsar

•·         Sallad med tomat, gurka, sallad, mozzarella och brödkrutonger stekta utan smör med vitlök ingnidet i pannan. Osötat surdegsbröd (håller blodsockerbalansen jämn länge)

•·         Gröt

•·         Rågflingegröt med linfrö, med rivet äpple eller svartvinbärspuré och lättmjölk till Micro-havregrynsgröt med lättmjölk och rivet äpple. Havregrynsgröt med lågkalori-lingonsylt och lättmjölk. Alla slags gröt med mjölk och färska bär.

•·         Dryck

•·         Juice (apelsin, jordgubb-apelsin, äpple ...), vatten, örtte, vitaminbrustabletter, mjölk.


Hur olika frukostar kan se ut:
 Olika luncher:

 

Olika middagar:

 

Olika mellamål:

   

Hälsodag på Katrinelundsgymnasiet.


I två veckor har vår hälsoinriktade klass förberett en hel dag av bara hälsa. Vi delade upp arbetsuppgifterna och tillslut var det dags för den stora dagen. Hälsodagen hölls i entrén på Katrinelundsgymnasiet. Vi bjöd på hälsosamma Yoghurt/fruktdrycker, lussekatter och knäck eftersom man inte får glömma att unna sig nått gått under juletider. Vi visade också upp ett bildspel på väggen med bilder från våra olika utflykter exempelvis från Varberg där vi badade kallbad och åt en nyttig pastasallad. Vi visade också bilder från klassens egen hälsodag där vi utförde olika pass exempelvis Yoga och avslappning.


Igår lät vi elever från hela skolan lära sig en form av minutmassage och de flesta uppskattade massagen både att lära sig och få massage. Kiki och Richard hade hand om avslappningen och fick nästan bara positiv respons. Vi erbjöd också lärare och elever att få lära sig olika danssteg samt att prova på en lättare form av Yoga.


Vill ni veta mer om just Yoga, avslappning och massage eller kanske få olika tips på goda yoghurtdrinkar? Kommentera i så fall detta inlägg så svarar vi...


SE HIT ALLESAMMANS!

Vi har utfört ett litet test på alla omvårdnads ettor på Katrinelundsgymnasiet. Frågorna i formuläret handlade om kost, motion och vila. Det kommer senare upp en statistik på hur ettorna svarade på frågorna.
För er som undrar hur mycket skolvärden Jakob väger... 101 kg.


FÖRSTA VINNAREN ÄR:
Sharareh Navarchi OP1C

ANDRA VINNAREN ÄR:
Sarah Dinsdale OP1B

Biobiljetten hämtas hos rektorn Ingrid Blaxhult


Skrivet av: Richard, Kristina och Susanna

Smoothie: Snabbt och nyttigt mellanmål!

Smoothie fungerar perfekt som mellanmål och som en del av din frukost. Den innehåller bra fetter eftersom den innehåller någon form av yoghurt, mycket vätska av olika sorters juicer och en massa antioxidanter av frukt och bär. Smoothie är perfekt för ditt välbefinnande eftersom antioxidanter är bra för din kropp. Antioxidanterna tar bort dem fria radikalerna, dem som kan bryta ner kroppen.   


Exempel på vad du kan ha för att få upp energin i din kropp efter ett träningspass:

2dl mjölk

1 banan

3 msk O'boy

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en mixer, servera i ett glas. Den här smoothien har snabba kolhydrater från o'boy eftersom den innehåller socker och det behöver din kropp efter en träning. Om du skall ta en smoothie som mellanmål bör du akta dig för de snabba kolhydraterna. Byt då ut exempelvis o'boy mot frusna bär/frukter etc. 


Exempel på en nyttig smoothie som mellanmål:

Hallonsmoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt
1/2 banan
1 dl frysta hallon

Blåbärsmoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt
1/2 banan
1 dl frysta blåbär

Fruktsmoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt
1/2 banan
1 kiwi, persika eller mangoKälla: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=360878
Skrivet av: Hannah&Susanna


RSS 2.0