Så här kommer du igång med träning efter jul

 Nu på jul går alla upp i vikt, och det är helt accepterat. Det är bara du själv som skall acceptera dig själv under dessa dagar, de är till för att njuta! Om du stoppar dig själv från att äta och njuta av en extra tryffel och en portion potatisgratäng till är du orättvis mot dig själv. Jul är en gång om året, så se till att njuta. Tänk bara på att dricka mycket vatten under dagarna.

Här är tips på hur du efter jul eller redan idag, om du vill, kommer iväg och tar bort julskinkan:

1.  Vill du gå på pass eller gymma, men ångrar dig alltid i sista sekund och kommer inte iväg? Bjud med en kompis på pass och se till att ni börjar på samma gym. Boka tid för samma pass, på så sätt kan du inte dra dig ur eftersom din vän väntar på dig. Du blir på något sätt tvingad att ta dig till gymmet och när du väl är där är du glad att du tog dig i kragen och gick dit. Efter några veckor på pass med din vän kommer denna rutin att fastna för dig

2. Börja försiktigt. Har du inte tränat på 2 månader - x år skall du aldrig ut och jogga 5 km, gymma tungt eller gå på ett snabbt pass med mycket kondition. Det blir bara att du känner dig kass som inte orkar hänga med i tempot och det får dig att lämna träningstänkandet.  Det kan räcka med att gå en rask promenad 30 min 3 gånger i veckan eller ett gympass där du joggar lugnt 10 min och tränar styrketräning enligt rekommendation.

3. Enligt rekomendation som jag skrev ovan menar jag att det är bra att få ett träningsprogram av en gyminstruktör när du börjar. De ser till att du tar de vikter som är bra för dig. Tunga, men inte allt för tunga och så får du jobba med det programmet i 2-3 månader tills det är dax att bygga på vikterna. Musklerna anpassar sig snabbare än leder och därför skall du aldrig ta ut dig för hårt för fort.

4. Be din familj eller vänner att peppa dig. För en person som inte tränat så mycket är det väldigt svårt att peppa sig själv till att träna, då kan det vara bra med hjälp av familj eller vänner. Det är ofta man går runt hemma och inte gör något eller kanske väntar på en sak som skall ske om x antal timmar? Be din familj påminna dig om att ta en promenad eller träna när de upptäcker att du är rastlös eller inte har något att göra. Ett annat tips som jag själv brukar använda mig utav vid raska promenader är att antingen ha med mig en mp3 med musik som är i snabb takt, det får mig att gå snabbare. Vill du hellre gå lugnt, men länge kan du köpa en ljudbok och lyssna på medan du går? Är ljudboken spännande lär du gå i 2 timmar!

5. Köp dvd:er med yogapass, aerobics, styrketräning av egen kroppstyngd och pilates, så kan du träna hemma i vardagsrummet eller i ditt sovrum där du inte stör andra. Vissa dagar kan vara så stressiga att du inte hinner med att ta dig till gymmet även om du verkligen vill träna. Gör då ett pilatespass hemma kl 8 innan kvällsmaten? Eller kör på ett aerobicpass innan jobbet om du skall jobba kväll? Det lär hålla dig glad och pigg hela eftermiddagen!

6. Är du en människa som tröttnar snabbt på samma sak? Variera din träning då! Hitta en kompis som känner likadant som du själv eller träna annars själv. Simma en söndagsmorgon, spela tennis på onsdagen och träna styrketräning på fredagskvällen? Gå en danskurs med din bästa vän i 4 veckor och spela badminton nästa månad? Det är grymt bra med varierad träning både för ditt sinne och din kropp. Det är inte bara bra för dig, det är skitkul!


Skriver av: Hannah Borg. Källa: Egna kunskaper och erfarenheter från Friskvårdkurs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0