Träningslära

Vad innebär träning för oss?
Vi i gruppen har diskuterat och kommit fram till att träning är något väldigt individuellt. För oss innebär träning att ha roligt samtidigt som det ska vara ansträngande och jobbigt. Kroppen skall vara fysiskt aktiv ex. konditionsträning, gym, men också mer mental träning som yoga.

Vi anser att det viktigaste när man tränar är att träna allsidigt. Även om man bara tränar fotboll, så betyder det inte att man bara skall springa runt på planen och jaga en boll, det handlar om så mycket mer. Kondition, styrketräning, balans och koordination (teknik) är också viktiga punkter inom fotbollen.

Många människors första tanke när man pratar om gym som träningsform är STYRKETRÄNING, men det är mycket mer än så. I gymmet kan man träna väldigt allsidigt med hjälp av olika redskap eller i gruppträning exempel: Body pump!

Ett vanligt gympapass bör se ut så här:

Uppvärmning som är lätt:
Uppvärmningen skall vara enkel så att alla deltagare kan följa med utan att behöva tänka. Man börjar i en lugn takt och ökar successivt så att man får en ökad puls, blodcirkulationen ökar och att man blir tillräckligt varm för att fortsätta. Uppvärmningen förebygger onödiga skador och förbättrar effekten av den kommande träningen.

Ett långsamt tempo för rörlighet:
Nu har uppvärmningen värmt upp kroppen, och nu är det dags för att sträcka ut sina muskler och senot i vaderna, låren, ljumskarna, ryggen med mera. Här skall man inte stressa sig framåt, det är viktigt att ta sig tid till att låta msklerna och annat mjukas upp och tänjas ut.

Stora muskelgrupper skall stärkas:
De stora muskelgrupperna är, lår, rumpa, axlar, armar, midja, rygg och mage. Det är dessa kroppsdelar man nu skall fokusera på och arbeta med. Exempel på olika övningar för de stora muskelgrupperna kommer att visas senare i bloggen, då kommer vi att med hjälp av bilder förklara för er läsare hur dessa övningar går till. Att repetera övningarna är väldigt viktigt under träningspasset, det räcker exempelvis inte att göra 25 situps, utan 25x3 för att det skall ge resultat, man bör också göra övningarna regelbundet. Det finns oftast olika varianter på olika övningar, det gäller bara att hitta det som passar dig bäst!

Kondition ger energi:
Upp med pulsen är det som gäller för att träningen skall ge resultat. Ju mer energi vi använder i rörelserna desto mer tar vi ut oss ordentligt. Det är viktigt att göra stora/jobbiga övningar men hög fart och mycket spänst. Om man inte tränar så ofta så skall man börja från grunden, man skall då göra lättare övningar och undvika hopp. Tränar man någorlunda ofta så kan man kombinera vanliga övningar med hopp och hoppfria övningar. Tränar man mot elithållet regelbundet krävs oftast fler hopp med god och stark benstyrka!

P.s Glöm inte att andas under varje övning, andas in när det är som lättast och ut när det blir som tyngst!´

Under samma pass - Omgång #2
När man väl är färdig med den första omgången av olika övningar, är det viktigt att sätta igång med omgång nr två. På bas och medelnivå är det viktigt att inte stressa sig fram utan ta en muskelgrupp i taget. Är man på en högre nivå skall tyngre övningar där fler muskler måste hjälpa till för att utföras. Detta kräver en god styrka.

Kondition - Omgång #2

Arbeta på samma sätt som du tigigare gjort, men kom ihåg att det känns underbart efter att ha gett järnet!

Glöm inte att varva ner
Som vi alla förstår betyder varva ner att göra något i ett "lugnare tempo", man skall stäcka ut och mjuka upp musklerna, det finns oändligt många stretchövningar som man kan använda sig utav. Det är viktigt att hålla kvar i det läget när man känner att musklerna sträcks ut. Gör en stretchövning stå kvar i cirka 15-20 sekunder, "gunga" inte fram och tillbaka utan håll dig stilla. Efter 15-20 sek dra ut mer på stretchningen lika länge innan du påbörjar en annan stretchövning.  

.

Efter din träning skall du äta, och göra någonting som får dig att slappna av och din kropp kommer att vara mycket tacksam efter det du åstadkommit idag. Du bör nu ha ett grymt bra samvete!

Källa: http://web.friskissvettis.se/jympansupplagg___145.aspx

Kommentarer
Postat av: boris

smart inlägg.. Jag är själv aktiv inom sport. Bra fakta och en mkt fin blogg. Bra jobbat hitills. Jag ska bli en trogen läsare. Lycka till...

2008-11-27 @ 23:53:30
Postat av: Human

Som idrottare kan jag säga att det här inlägget är riktigt bra! Ni har lagt ner tid och det märks! Grymt bra information!

2008-11-28 @ 00:39:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0