Detta är livsnödvändigt för dig!

I detta inlägg vill vi förmedla er om alla näringsämne vår kropp behöver för att kunna fungera. Vi hoppas att ni efter detta inlägg fått mer kunskap och förståelse för kroppens behov. Vi vill att ni skall veta vad det ni stoppar i er gör för er kropp och själ. De människor som har för lite kunskaper om kroppens näringsämnen går oftast efter olika dieter från media och andra reklamer. De människor kommer aldrig att få en balans i sin kropp och hitta sin idealvikt.

Det finns åtta näringsämnen som är livsnödvändiga för kroppens funktion och de är:
vatten, fibrer, protein, mineraler-spårämnen, antioxidanter, kolhydrater, vitaminer och fett.

Kolhydrater
Kolhydrater är de bästa energigivarna. De är uppbyggda av kol, väte och syre. Kolhydrater är sammansatta sockerarter och polysackarider. Det finns tre olika sockerarter och de är monosackarier, disackaradier och polysackarider. Mono är en sammansatt sackarid och det betyder att de är snabba kolhydrater t.ex. coca cola och godis. Det tas upp fort i kroppen och lagras som glukos och försvinner även fort. Du kan tänka dig så här: När du är trött och tar en kexchoklad får du en snabb sockerkick, blir pigg och glad, men efter ett tag blir du lika trött igen.

Disackarider är mer än en sammansatt sackarid, alltså tar dessa sockerarter lite längre tid på sig att fördelas och det bidrar till en längre "kick". Disackarider kan du t.ex. få genom att äta vitt bröd och en frukt. Frukter är aldrig dåliga, men du får ingen långvarig energi utav dessa. Frukter är perfekta som mellanmål! Polysackarider är en låg kedja av sammansatta sackarider och dessa tar lång tid att brytas ned och håller alltså en längre mättnadskänsla och en långvarig energi. Havregrynsgröt, fullkornsbröd och fullkornspasta är exempel på polysackarider.

10% av dagens intag av kolhydrater ska vara från snabba kolhydrater, alltså monosackarider. Det är bra att ta en halvtimme innan du tränar och perfekt att äta direkt efter träning. Det är även bra med snabba kolhydrater som mellanmål t.ex. från en banan och torkade frukter.

Kolhydrater har en väldigt viktig funktion för kroppen:
•·   Speciellt hjärnan är beroende av lättillgänglig energi i form av glukos

•·     Kostfibrer är viktiga för tarmrörelsens stimulans.

•·     Kommer främst från växtriket

•·     Kostfibrer minskar kolesterolvärdet

•·     Lagras som glykogen i musklerna

•·     Inlagringen i musklerna kan tränas upp


En bra frukost som du står dig länge på är alltså en frukost med polysackarider!



Vatten
Vatten behövs för kroppens transport, bibehålla saltbalansen, hålla en bra kroppstemperatur och väldigt mycket mer som inte vi skall gå in på just nu. Om du har vätskebrist tappar du 10% av din koncentrationsförmåga och därför är det viktigt att alltid dricka 1,5-2 liter per dag. Tänk på att det finns mycket vatten i varje måltid du äter, så du behöver alltså inte dricka 2 liter vatten.

Fibrer
Fibrer finns i till exempel grovt bröd och fibrer ger en bra mättnadskänsla. Fibrer binder även vatten och förebygger förstoppning. Fibrer tas inte upp som energi av kroppen utan det har sin funktion i tarmarna, där de tar med de ämnen som inte behövs ut ur kroppen. Tänk på att äta grovt bröd.

Protein
Protein är väldigt viktigt för kroppen och proteiner behövs för att: bygga upp muskler, består till stor del av immunförsvaret, hormonerna, syra/bas-balansen, transportörer och behövs för vätskebalansen i kroppen.
Barn och ungdomar behöver få i sig extra mycket med protein eftersom de växer och utvecklas. Äter du för mycket kött alltså mer än 0,8g kött gånger din vikt per dag, omvandlas proteinet till energi och lagras som fett.
I protein finns det aminosyror och det behöver kroppen. 20 aminosyror behöver vi varje dag och utav dessa är det bara 9 som inte kroppen själv kan producera. Därför måste man tillföra de övriga 11 aminosyror genom att få i sig protein.

Vegitabilisk mat: Spannmål, potatis, ätort, bönor och linser.
Animalisk mat: Kött, fisk, ägg och mjölk.

Fett

Fetter är uppbyggda av fettsyror och glycerol. Det Innehåller kol, väte och syre.  Man skiljer mellan olika fetter; 
mättade fettsyror, transfettsyror, enkel och fleromättade fettsyror. Mättade fettsyror har fast konsistens i rumstemperatur och omättat fett är flytande i rumstemperatur.

Fett behövs för: Kroppens energiförsörjning, för att de fettlösliga vitaminerna ADEK ska kunna tas upp av kroppen. Ger stöd och skydd åt inre organ. Behövs för att behålla kroppstemperatur vid låg temperatur.
Det mesta av fettet man äter används som energi och det används antingen direkt eller som reserv.

Kvinnor behöver mer kroppsfett än män pågrund av deras hormoner och ägglossning. Fett smörjer även huden och är bra för hjärnans funktionoch syn.

  

Mättat fett - ÄrInte bra. Enkelomättat, fleromättat - bra fett.

Fleromättade fetter bidrar till  mjuka celler och elastiska blodkärl.

Omega 3 & Omega 6 är omättat fett som är livsnödvändigt för kroppen.

Mat som innehåller fett: Smör (becel är omättat) Ost, kött/korv, olja, fisk och nötter
Bra fett - Fleromättat och enkelomättat. Ex: lax, avokado, olja, flytande margarin

Bra fett (omättade) är flytande. Dåligt fett är hårt.

Mineraler-Spårämnen
Dessa ämnen utgör en viktig del av samspelet i kroppen samt behövs för att bygga upp benstomme och tänder, transportera syra, ingå i hormonerna och ingå i olika enzymsystem. Järn är även ett mineralämne och brist på det kan leda till trötthet och huvudvärk.
Kalcium är bra för skelett, tänder och naglar. Dessa livsmedel innehåller mycket kalcium: Mjölk, ost, mandel, spenat, bönor, sallad och kål. Några mineralämnen är: Kalcium, fosfor, magnesium och kalium.
Några spårämnen är: Järn, koppar, zink, mangan, jod, selen och krom. Mat du skall äta för att få i dig detta är:
Kött, lever, spenat, ärtor, bönor, aprikoser, persilja, korvpålägg och blodpudding.

Antioxidanter

Antioxidanter skyddar oss mot, som vi i gruppen kallar för pittbullar, alltså fria radikaler som bland annat bildas vid för lite sömn, rökning och luftföroreningar. Man åldras snabbare och ökar risken för cancer om man inte får i sig antioxidanter.

Träning gör att kroppen producerar fler antioxidanter och det bidrar till färre fria radikaler. För mycket fria radikaler kan leda till oxidativstress.

Oxidativstress & folksjukdomar:

•·     Hjärt- kärl sjukdomar

•·     Vissa cancerformer

•·     Ledgångsreumatism

•·     Kroniska inflammationer

  

Tänk då på att äta mycket frukt och grönt. Ju mer färg frukterna och grönsakerna har desto mer antioxidanter.

Försök äta en knytnäve frukt och grönt till varje måltid. Exempel på antioxidanter: Grönt te, potatis, plommon, jordgubbar och blåbär.



Vitaminer

Vitaminer är bra för synen, tillväxten, hud och slemhinnor. C-vitamin behövs för hormonbildningen och järnupptaget. Citrusfrukter och bladgrönsaker är exempel på livsmedel som innehåller mycket vitaminer. Har man järnbrist är det väldigt effektivt att kombinera c-vitamin med exempel leverpastej som innehåller järn. C-vitaminet gör att kroppen tar åt sig mycket järn från leverpastejen. D-vitamin är ett vitamin som reglerar kalciumhalten i blodet.
Exempel på D-vitamin är äggula och fet fisk. Solstrålar stimulerar kroppen att producera D-vitamin.

K-vitamin levrar blodet och K-vitamin får du genom att äta lever, broccoli, spenat.

Visste du att en röd paprika innehåller mer c-vitamin än en hel apelsin?

Hoppas ni har fått mer kunskaper om alla näringsämnen! Har ni frågor om detta eller andra tankar kommentera detta inlägg, så svarar vi så fort som möjligt.

Kommentarer
Postat av: Susanne

Vad duktiga ni är tjejer!

2008-11-04 @ 11:30:25
Postat av: tjockispojken

Hej! Bra recension, förutom delen med kolhydrater och fett.

Den med protein stämmer väl också, MEN det lagras inte som fett utan omvandlas till kolhydrater och med hjälp av insulinet som kommer med kolhydrater (socker) så binds fettet i kroppen.



Läs om kolhydrater: http://tjockispojken.blogg.se/category/kolhydrater.html



Här har jag om margarin, men inte om fett över lag: http://tjockispojken.blogg.se/2011/january/utkast-jan-14-2011.html



Mvh



2011-04-05 @ 17:55:49
URL: http://tjockispojken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0